Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

1991

BEAUTY AND THE BEAST
Μουσική: Alan Menken. Στίχοι: Howard Ashman
από την ταινία “Beauty and the Beast” («Η πεντάμορφη και το τέρας»)

Σκηνοθεσία: Gary Trouslade, Kirk Wise.
Με τις φωνές των Page O’ Hara, Robby Benson, Jerry Orbach, Angela Lansbury, Richard White, David Ogden Stiers, Jesse Corti, Rex Everhart, Bradley Michael Pierce, Jo Anne Worley, Kimmy Robertson.

Άλλα τραγούδια: Battle of the tower / Be our guest / Beast lets belle go / Belle / Gaston / Mob song / Something there / To the fair / Transformation / West wing.


Το γνωστό παραμύθι σε έκδοση κινουμένων σχεδίων από τα στούντιο Ντίσνεϋ, αφού προηγήθηκαν τουλάχιστον δύο ακόμα παραγωγές με τον ίδιο τίτλο και θέμα, το 1946 και το 1963. Η ταινία του ’91 είναι γυρισμένη σαν μιούζικαλ του Μπρόντγουαιη κι έγινε το πρώτο έργο κινουμένων σχεδίων που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το 2002 ξανακυκλοφόρησε με ένα πρόσθετο μουσικό νούμερο, το “Human again”. Ακολούθησε ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουαιη, μια τηλεοπτική σειρά και δύο συνέχειες.

Συνολικά τρία τραγούδια – και για πρώτη φορά – του ίδιου φιλμ ήταν υποψήφια για Όσκαρ. Τα άλλα δύο: “Belle” και “Be our guest”.

Η μπαλάντα που κέρδισε το Όσκαρ ερμηνεύεται από την Τσαγέρα κα Potts (με την φωνή της Angela Lansbury), ενώ το τέρας και η πεντάμορφη χορεύουν στην αίθουσα δεξιώσεων του κάστρου. Στο φινάλε του φιλμ το τραγουδούν η Celine Dion και ο Peabo Bryson. Την σύνθεση ηχογράφησαν οι Celine Dion, Peabo Bryson, Barbara Cook, Jazz Networks, Debbie Shapiro Gravitte, κ.α. Σε δίσκους έγινε επιτυχία από το ντουέτο Celine Dion – Peabo Bryson (Νο 9 το 1992, πλατινένιος).
Ο στιχουργός Howard Ashman πέθανε το Μάρτιο το 1991 σε ηλικία 40 χρόνων από aids.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου