Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

1961

MOON RIVER
Μουσική: Henry Mancini. Στίχοι: Johnny Mercer
Ερμηνεύτρια: Audrey Hepburn
από την ταινία “Breakfast at Tiffany’s” («Τίποτα δεν είναι πιο ωραίο απ’ την αγάπη»)

Σκηνοθεσία: Blake Edwards.
Πρωταγωνιστούν: Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen, Mickey Rooney, Martin Balsam, John McGiver.

Γοητευτική ταινία βασισμένη σε ιστορία του Truman Capote. Για μια επαρχιωτοπούλα που γνωρίζει τους κοσμικούς ρυθμούς της Νέας Υόρκης. Και η υπόκρουση του Henry Mancini και το τραγούδι “Moon river” κέρδισαν Όσκαρ.

Ο συνθέτης δυσκολεύτηκε πολύ για την μελωδία. Τελικά βρήκε τις τρεις πρώτες νότες και πάνω σ’ αυτές άρχισε να «κτίζει» το τραγούδι και μάλιστα στην κλίμακα της Hepburn. Σε μισή ώρα ήταν έτοιμο.

Ο στιχουργός Mercer είχε τις αμφιβολίες του. «Ποιος θα ηχογραφήσει ένα βαλς; Ωραία θα το κάνουμε για την ταινία αλλά μετά δεν έχει μέλλον». Ο Mercer ήθελε να το βαπτίσει “Blue river” αλλά ήδη υπήρχαν τραγούδια μ’ αυτόν τον τίτλο.

Στην πρώτη δοκιμαστική προβολή ένας απ’ τους παραγωγούς ζήτησε να βγάλουν το τραγούδι. Μετά τα δολοφονικά βλέμματα που του έριξαν ο σκηνοθέτης και η Hepburn το τραγούδι έμεινε.

Εάν οι στίχοι έγραψαν ιστορία ήταν κυρίως για το “huckleberry friend” που εμπνεύστηκε ο ιδιοφυής Mercer. Συγκίνησε από την πρώτη στιγμή και τον Mancini και όσους το ακούν πρώτη φορά. Τους παραπέμπει στον Mark Twain και στον Huckleberry Finn.

Στην τελετή των Όσκαρ το “Moon river” ερμήνευσε ο Andy Williams και την επομένη κυκλοφόρησε το άλμπουμ του “Moon river and other movie themes”. Ακόμα και το θέατρο που δημιούργησε στο Branson του Missouri ο Williams το ονόμασε “Moon river”.

Έως τον θάνατο του το 1994 ο Mancini θα παρελάμβανε άλλα δύο Όσκαρ για τραγούδι.

Σε δίσκους το “Moon river” έγινε επιτυχία και από τον Jerry Butler και από τον Henry Mancini.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου