Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

1980

FAME
Μουσική: Michael Gore. Στίχοι: Dean Pitchford
Ερμηνεύτρια: Irene Cara
από την ταινία “Fame ” («Στον πυρετό της δόξας»)

Σκηνοθεσία: Alan Parker.
Πρωταγωνιστούν: Irene Cara, Lee Carreri, Eddie Barth, Laura Dean, Paul McCrane, Barry Miller, Gene Anthony Ray, Maureen Teefy, Antonia Franceschi, Anne Meara, Albert Hague.

Άλλα τραγούδια: Dogs in the yard / Hot lunch jam / I sing the body electric / Is it okay if I call you mine? / Never alone / Out here on my own / Ralph and Monty.

Τα όνειρα, οι προσδοκίες, οι προσπάθειες και οι αποτυχίες των μαθητών στο γυμνάσιο της Νέας Υόρκης (High School of Music and Art and Performing Arts) που αργότερα έγινε σειρά στην τηλεόραση.

Η ταινία κέρδισε Όσκαρ και για το τραγούδι και για την μουσική υπόκρουση (Michael Gore).

Ο μαθητής-συνθέτης Lee Carreri έγραψε ένα τραγούδι για διασημότητες, ο πατέρας του που έχει ταξί «δανείζεται» την κασέτα με το κομμάτι και το παίζει έξω από το γυμνάσιο με ηχεία που τοποθετεί στο αυτοκίνητο. Η Cara και οι άλλοι μαθητές, το ακούν, βγαίνουν στον δρόμο και το τραγουδούν και χορεύουν σε μια συναρπαστική σκηνή εφηβικού ενθουσιασμού και κυκλοφοριακού χάους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ δυο τραγούδια από την ίδια ταινία ήταν υποψήφια (“Out here on my own” – “Fame”). Οι στίχοι: “I’m gonna live forever” είναι μια εφηβική σκέψη-άποψη που έγινε σύνθημα.

Ο συνθέτης Michael Gore είναι ξάδερφος του εκλιπόντος Christopher Gore, που έγραψε το σενάριο, και αδερφός της τραγουδίστριας Lesley Core (“It’s my party – 1963).

To “Fame” έγινε επιτυχία σε δίσκους μόνο από την Irene Cara η οποία το 1983 είχε μια ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία με το “Flashdance… what a feeling” από την ταινία “Flashdance”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου