Τρίτη 27 Απριλίου 2010

1966

BORN FREE
Μουσική: John Barry. Στίχοι: Don Black
Ερμηνευτής: Matt Monro
από την ταινία “Born free”

Σκηνοθεσία: James Hill
Πρωταγωνιστούν: Virginia McKenna, Bill Travers, Geoffrey Keen, Peter Lukoye.

Στο βιβλίο της Joy Adamson για την λέαινα Elsa βασίζεται το φιλμ. Η λέαινα μεγάλωσε δίπλα σε δυο Κενυάτες φύλακες ενός πάρκου ζώων, τους οποίους υποδύεται το αληθινό ζευγάρι στην ζωή McKenna – Travers.

Το σενάριο επικεντρώνεται στην προσπάθεια να διδάξουν στην Elsa πως θα μπορέσει μόνη να επιβιώσει επιστρέφοντας στην ζούγκλα. Σε μια εποχή που η οικολογική συνείδηση ήταν στα σπάργανα η ταινία κέρδισε και τους κριτικούς και το κοινό.

Ο John Barry κέρδισε Όσκαρ για την υπόκρουση και για το τραγούδι. Ο συνθέτης ήταν ήδη γνωστός για την μουσική του στις ταινίες του James Bond “From Russia with love” (1963), “Goldfinger” (1964), “Thunderball” (1965).

Κέρδισε τρίτο Όσκαρ το 1968 για την υπόκρουση του “The lion in winter”, τέταρτο το 1985 για το “Out of Africa” και πέμπτο το 1990 για το “Dances with wolves”.

Οι Travers – McKenna όταν επέστρεψαν να ζήσουν στην πατρίδα τους, στην Αγγλία, δημιούργησαν το ίδρυμα “Born free”. Η Travers πέθανε το 1994 αλλά ο γιος τους William συνέχισε να δουλεύει για το ίδρυμα που βρίσκεται 25 μίλια νότια του Λονδίνου.

Ο George Adamson σκοτώθηκε το 1989 από ένοπλους ληστές στο σπίτι σ’ ένα μακρινό πάρκο ζώων στην Κένυα. Η σύζυγος του σκοτώθηκε εννέα χρόνια πριν σε μια λογομαχία μ’ έναν υπάλληλό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου