Τρίτη 27 Απριλίου 2010

1968

THE WINDMILLS OF YOUR MIND
Μουσική: Michel Legrand. Στίχοι: Alan και Marilyn Bergman
Ερμηνευτής: Noel Harrison
από την ταινία “The Thomas Crown Affair” («Υπόθεσις Τομαν Κράουν»)

Σκηνοθεσία: Norman Jewison
Πρωταγωνιστούν: Steve McQueen, Faye Dunaway, Paul Burke, Jack Weston, Biff McGuire, Yaphet Koffo.


Ένας εκατομμυριούχος, ο McQueen, σχεδιάζει την τέλεια ληστεία τράπεζας στη Βοστώνη, ενώ η ερευνήτρια της ασφαλιστικής εταιρίας Dunaway είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει τον κλέφτη. Η ταινία ξαναγυρίστηκε το 1999 με πρωταγωνιστές τους Pierce Brosnan, Rene Russo, Denis Leary, Ben Gazzara, Frankie Faison, Fritz Weaver, Charles Keating, Mark Margolis, Faye Dunaway. Σκηνοθέτης ο John McTiernan.

Πρωτοποριακή για την εποχή ήταν η χρήση της τεχνικής multiple-screen (παράλληλη δράση σε 2-4 ή περισσότερες εικόνες στην οθόνη) που ο σκηνοθέτης είχε δει στην Expo 67 στο Μόντρεαλ, ένα χρόνο πριν, και τον εντυπωσίασε.

Η υπόκρουση του κορυφαίου συνθέτη της Ευρώπης Michel Legrand ήταν – δικαιολογημένα – υποψήφια για Όσκαρ. Ο Γάλλος συνθέτης χρησιμοποίησε τους στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου τότε ζευγαριού Alan και Marilyn Bergman. Τελικά το τραγούδι τους κέρδισε το Όσκαρ. Οι στίχοι αναφέρονται σε στρόγγυλα αντικείμενα (τροχοί, σπιράλ, χιονόμπαλες, μήλα, κλπ).

Το τραγούδι ερμηνεύει στο φιλμ ο ανεψιός του Rex Harrison Noel Harrison στην αρχή και κατά την διάρκεια της ταινίας.

Σε δίσκους το έκανε επιτυχία η Dusty Springfield (1969) ενώ το ηχογράφησαν ακόμα οι Michel Legrand, Jack Jones, John Gary, Ferrante & Teicher, Henry Mancini, Jim Nabors, The Sandpipers, Roger Williams, κ.α.
Στα γαλλικά τιτλοφορήθηκε “Les moulins de mon coeur”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου