Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

1981

ARTHUR’S THEME
Μουσική: Burt Bacharach. Στίχοι: Carole Bayer Sager, Christopher Cross, Peter Allen
Ερμηνευτής: Christopher Cross
από την ταινία “Arthur ” («Άρθουρ, αυτός ο καταπληκτικός κύριος»)

Σκηνοθεσία: Steve Gordon.
Πρωταγωνιστούν: Dudley Moore, Liza Minnelli, John Gielgud, Geraldine Fitzgerald, Jill Eikenberry, Stephen Elliott, Ted Ross, Barney Martin.

Άλλα τραγούδια: “Blue moon”, “If you knew Susie”, “Santa Claus is coming to town”.

Κωμωδία σε στυλ της δεκαετίας του ’30 σε σενάριο του πρωτοεμφανιζόμενου Gordon, που πέθανε ένα χρόνο μετά. Ένας κακομαθημένος εκατομμυριούχος που πίνει πολύ πρέπει να διαλέξει είτε τα πλούτη (μ’ έναν σχεδιασμένο γάμο) είτε τον αληθινό έρωτα (με την σερβιτόρα Liza Minnelli). Στον ρόλο του υπηρέτη, με γλώσσα ξυράφι, ο Sir John Gielgud που κέρδισε Όσκαρ β’ ρόλου, σε ηλικία 78 χρονών.

O Dudley είχε ήδη αγαπηθεί από το κοινό χάρη στην προηγούμενη αμερικάνικη ταινία του «10».

Τέσσερις ταλαντούχοι άνθρωποι συνεργάστηκαν για το βραβευμένο τραγούδι “Arthur’s theme (Best that you can do)”. O Burt Bacharach συνέθεσε την μουσική σε δύο βραδιές, η Carole Bayer Sager (που είχε εγκαταλείψει τον Marvin Hamlisch ως σύντροφος του και συνεργάτις του και είχε παρόμοια σχέση με τον Bacharach), o Christopher Cross, που ερμήνευσε το τραγούδι και ο Peter Allen τραγουδιστής-τραγουδοποιός, σύζυγος της Minnelli από το 1967-73, που έγραψε και το “I honestly love you”.

O Cross από το 1980-85 είχε δέκα επιτυχίες με μεγαλύτερη τα “Arthur’s theme” (Νο 1 το 1981 και χρυσός δίσκος). Άλλες επιτυχίες του τα “Ride like the wind” (1980), “Sailing” (1980).
Για την επιλογή του Cross ο Bacharach δήλωσε ότι «ένα χρόνο πριν είχε κερδίσει πέντε Grammy, τον θέλαμε και ήταν μια λογική κίνηση». Ο στίχος που έμεινε στο ευρύ κοινό είναι “the moon and New York city”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου