Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

1960

1960
NEVER ON SUNDAY («Τα παιδιά του Πειραιά»)
Μουσική – στίχοι: Μάνος Χατζηδάκης. Αγγλικοί στίχοι: Billy Towne
Ερμηνεύτρια: Μελίνα Μερκούρη
από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή»

Σκηνοθεσία: Jules Dassin.
Πρωταγωνιστούν: Μελίνα Μερκούρη, Jules Dassin, Γιώργος Φούντας, Τίτος Βανδής, Μήτσος Λυγίζος, Δέσπω Διαμαντίδου, Δήμος Σταρένιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέξης Σολωμός, Νίκος Φερμας, Θανάσης Βέγγος, Γιάννης Φέρμης, Αλέκα Κατσέλη, Άρτεμης Μάτσας, Κούλα Αγαγιώτου, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Τσαχιρίδης.

Άλλα τραγούδια: «Προδοσία», «Λατέρνα».

Ένας Αμερικανός διανοούμενος (Dassin) έρχεται στην Ελλάδα και προσπαθεί να εκπολιτίσει την καλόκαρδη Μερκούρη, γυναίκα ελευθέριων ηθών. Οι ξένοι λάτρεψαν την Μερκούρη, την μουσική του Χατζηδάκη και τα ελληνικά γλέντια. Αργότερα έγινε μιούζικαλ στο Μπρόντγουαιη με τίτλο “Ilya Darling”.

Οι αγγλικοί στίχοι λένε ότι η πρωταγωνίστρια δεν αφήνει να την φιλήσουν την Κυριακή διότι είναι η ημέρα της ανάπαυσης της. Ενώ οι ελληνικοί αναφέρονται ευθέως στην μη διαθεσιμότητα ερωτικών υπηρεσιών από την Πειραιώτισσα πόρνη την Κυριακή. Όπως και να χει, σύμφωνα με το σενάριο, η Μερκούρη κάθε Κυριακή διαβάζει αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Ενώ ο Dassin προσπαθεί να την αναμορφώσει σύντομα καταλαβαίνει ότι η δουλειά της δεν την εμποδίζει να είναι αγνή στην καρδιά. Π.χ. αρνείται να πιστέψει ότι ο Οιδίπους δεν ήταν καλό παιδί και δεν αγαπούσε την μητέρα του ή η Μήδεια σκότωσε τα παιδιά της.

Ο Dassin ήταν υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου και η Μερκούρη για Όσκαρ ερμηνείας. Τελικά η Μερκούρη κέρδισε την καρδιά του σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή της που την οδήγησε το 1966 στην εκκλησία. Η Μελίνα υπήρξε Υπουργός Πολιτισμού από το 1981-89 και προηγουμένως βουλευτής (1977-89). Το 1989 οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο στους πνεύμονες της, αλλά δεν σταμάτησε να καπνίζει έως τον θάνατο της τον Μάρτιο του 1994.

Σε δίσκους το “Never on Sunday” έγινε επιτυχία το 1960 με την ορχήστρα Don Costa, το 1961 με τις Chordettes και με την Lale Andersen (στα γερμανικά) με τίτλο “Ein schiff wird kommen”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης που συνέθεσε την μουσική για ταινίες όπως “America, America” (1963) και “Topkapi” (1964) πέθανε το 1994. Τα κοστούμια του «Ποτέ την Κυριακή» σχεδίασε η Theoni Aldredge (Ντένυ Βαχλιώτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου